Ben jij opzoek naar veiligheids- of werkschoenen en zie je door de bomen het bos niet meer? Geen probleem! Wij gaan in op de basics over de verschillende normeringen en classificaties, zodat jij straks weet welke veiligheidsschoenen je aanschaffen moet!
Wat is het verschil tussen een werkschoen en een veiligheidsschoen?
Veel mensen gebruiken de termen werkschoenen en veiligheidsschoenen door elkaar, maar er is een belangrijk verschil. Hoewel beide gecertificeerd zijn, moet een veiligheidsschoen, zoals de naam al aangeeft, aan strengere veiligheidsnormen voldoen. Zo heeft deze in tegenstelling tot de werkschoen, altijd een neus van staal, of ander beschermend materiaal.
Welke normeringen zijn er bij veiligheidsschoenen?
Een goede veiligheidsschoen heeft een CE-keurmerk. Dit betekent dat een product voldoet aan de wettelijke eisen die er binnen de Europese Unie gesteld zijn. Op dit moment zijn er twee normeringen waar een veiligheidsschoen aan kan voldoen: De oude ISO-norm EN ISO 20345:2011 of de nieuwe ISO-norm EN ISO 20345:2022.
De nieuwe ISO-norm (EN ISO 20345:2022) is opgesteld in 2022. Dit is de geldende norm voor nieuwe veiligheidsschoenen die op de markt komen. Dit bekent echter niet dat de schoenen volgens de oude normering momenteel niet meer aan de veiligheidseisen voldoen. Het veiligheidskeurmerk van de schoenen volgens de oude normering, blijft namelijk nog geldig tot aan 2027.
Wat is het verschil tussen de EN ISO 20345:2011 en EN ISO 20345:2022 normering?
De nieuwe normering verschilt op een aantal vlakken van die uit 2011. Zo zijn dit een paar van de belangrijkste wijzigingen:
Slipweerstand
De antislip van de schoen wordt getest op een tegel met zeep. Onder de nieuwe normering wordt deze zowel op een voorwaartse als achterwaartse beweging getest, waar die voorheen alleen voorwaarts was. Iedere veiligheidsschoen moet aan deze test voldoen.
Perforatie van de zool
Schoenen met een niet-metalen doortrapbeveiliging in de zool kunnen onder de nieuwe normering getest worden met 2 soorten spijkers. De ‘dikke’ spijker die ook wordt gebruikt bij metalen doortrapbeveiliging of een fijnere variant. Aan de hand van deze test krijgt de schoen een label toegediend.
Waterdichtheid
Bij de nieuwe normering wordt er een onderscheid gemaakt tussen waterafstotend en waterdicht. Een waterafstotende schoen zal je voeten voor langere tijd droog houden, maar voor werk in een vochtige omgeving zijn volledig waterproof schoenen een betere optie.
Laddergrip
Om te voorkomen dat je van een ladder af glijd zijn er ook veiligheidsschoenen met hak. Dit is geen verplichte veiligheidseis, maar een extra vlak waarop de schoen getest kan worden.
Slijtvaste neuzen
Ook de overneus van de schoen wordt getest onder de nieuwe normering. Een stevige overneus moet ervoor zorgen dat er minder slijtplekken ontstaan, waardoor de veiligheidsschoenen langer mee kunnen.
Welke classificaties veiligheidsschoenen zijn er?
Naast dat veiligheidsschoenen moeten voldoen aan een normering, zijn ze aan de hand van verschillende eisen ook in te delen in S-klassen. De S staat hierbij voor “Safety”. Voldoet een werkschoen aan één van de volgende S-classificaties dan voldoet deze aan de volgende eisen:
S1 veiligheidsschoenen hebben een veiligheidsneus die weerstand biedt tot een impact van 200 joules. De schoen neemt energie op in de hak, is antistatisch en resistent tegen brandstof en olie. Deze schoenen zijn met name geschikt voor werk in droge omstandigheden.
S1P veiligheidsschoenen voldoen aan dezelfde eisen als de S1 veiligheidsschoenen, maar bevatten daarnaast ook doortrapbeveiliging is de zool. Zo is de voet beschermd tegen de indringing van scherpe objecten.
S2 veiligheidsschoenen lijken op de S1-classificatie, maar zijn daarnaast ook waterafstotend. Hierdoor zijn de schoenen geschikt voor werk in natte omstandigheden.
S3 veiligheidsschoenen voldoen aan dezelfde eisen als de S2-classificatie en hebben daarnaast doortrapbeveiliging, net zoals de S1P-schoenen. Door de beveiliging in de zool plus de mogelijkheid om in natte omstandigheden te werken, is dit de breedst inzetbare veiligheidsschoen.
Dus welke welke veiligheidsschoenen moet ik aanschaffen?
Het kiezen van de juiste veiligheidsschoenen is essentieel voor zowel comfort als bescherming op de werkvloer. Of je nu kiest voor een schoen met de nieuwste EN ISO 20345:2022 normering of een model dat nog voldoet aan de eerdere eisen, het belangrijkste is dat je werkschoenen aansluiten bij jouw werkomstandigheden. Met merken als EMMA Safety Footwear, Bata Industrials, Atlas en Redbrick ben je verzekerd van hoogwaardige en duurzame veiligheidsschoenen die jouw voeten optimaal beschermen. Voor iedere sector hebben wij wel een passend assortiment. Twijfel je nog welke veiligheidsschoenen je aanschaffen moet? Neem contact met ons op en laat je adviseren! Zo kies je schoenen die niet alleen veilig zijn, maar ook bijdragen aan jouw werkplezier!