Logo Business Fashion
#

Veiligheid op de werkvloer: Wat is een PBM?

Op onze website heb je misschien het woord PBM wel een aantal keer voorbij zien komen. Maar wat betekend PBM precies en wat is het?

PBM staat voor een Persoonlijk Bescherm Middel. Dit is uitrusting die bedoeld is om je te beschermen tegen veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Je kan hierbij denken aan uitrusting zoals helmen, handschoenen en werkschoenen. In sommige branches zijn deze PBM’s verplicht, denk bijvoorbeeld aan de bouw. Wanneer je een kledingpakket gaat samen stellen is het dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regels.

Als werkgever ben jij verplicht om geschikte PBM’s beschikbaar te stellen voor je personeel en voorlichting te geven over het gebruik hiervan. Je werknemers hebben vervolgens de verantwoordelijkheid om deze middelen juist te gebruiken. De PBM’s moeten bijdragen aan een veilige werkplek, met als doel te voorkomen dat er ongevallen gebeuren of mensen ziek worden. Een goede PBM die voldoet aan alle producteisen zal de kwetsbare lichaamsdelen beschermen, zoals bijvoorbeeld het hoofd, de ogen, oren, handen of voeten.  Er bestaan dus ook een hele hoop verschillende PBM’s met verschillende doelen. Zo kan het ene paar handschoenen beschermen tegen het snijden in je handen, terwijl de het andere paar handschoenen beschermd tegen gevaarlijke stoffen.

Emma werkschoen       

Enkele voorbeelden van PBM’s

  • Veiligheidshelmen
  • Veiligheidsbrillen (voor diverse doeleinden)
  • Lasmaskers
  • Schoenen met stalen neuzen
  • Gehoorbescherming
  • Mondkapjes

En zo zijn er nog veel meer opties. De persoonlijke middelen zijn in te delen in 3 verschillende categorieën.

Categorie 1: Lage risico’s

Categorie 2: Middelhoge risico’s

Categorie 3: Hoge risico’s

Onder lage risico’s vallen PBM’s die beschermen tegen geringe gevaren, zoals vrij onschadelijke (schoonmaak)middelen en uv-straling. Hierbij bepaald de producent zelf aan de hand van een interne controle of het product voldoet aan de veiligheidseisen. In de middelhoge categorie vallen artikelen als veiligheidsbrillen en -helmen. Deze moeten voldoen aan de maatstaven van de EU. Tot slot vallen in de laatste categorie producten die moeten beschermen tegen ernstige ongevallen, zoals het krijgen van een elektrische schok of contact met chemische stoffen. Deze producten gaan door de strengste keuring en worden door een externe keuringsinstantie gecontroleerd.

Bij Business Fashion zijn we op de hoogte van de veiligheidseisen binnen diverse branches. Mocht je bij ons een kledingpakket komen samenstellen, denken wij dus graag met je mee.

#

Neem
contact op.

Hebben we je op ideeën gebracht en ben je zelf toe aan nieuwe bedrijfskleding?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

No Results Found

The posts you requested could not be found. Try changing your module settings or create some new posts.