Er wordt tegenwoordig een hoop kleding geproduceerd, maar ook weggegooid. Deze kledingproductie heeft een hoop gevolgen voor het milieu. Maar hoe kunnen wij er samen zorgen voor een duurzamere kledingindustrie?
De textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Dit komt onder andere doordat in de industrie veel wordt ingespeeld op trends, waardoor een hoop kleding wordt geproduceerd, maar ook weer wordt weggegooid. Om de impact op het milieu te kunnen begrijpen zetten we de volgende feiten op een rijtje:
- De industrie is verantwoordelijk voor 10% van de uitstoot van
broeikasgassen wereldwijd. Dat is meer dan de uitstoot
van internationale vluchten en scheepvaart samen. - 20% van de vervuiling van schoon water wordt veroorzaakt door de middelen die gebruikt worden om textiel af te werken, zoals verf.
- Bij elke wasbeurt met polyester kleding komen wel 700.000 microplastics vrij die in de voedselketen kunnen belanden. De meeste plastics komen vrij bij de eerste wasbeurt van een kledingstuk.
- Voor de productie van één katoenen shirt is 2700 liter zoet water nodig, genoeg drinkwater voor één persoon voor 2,5 jaar.
- In 2020 was de textielsector de op twee na grootste bron van waterverontreiniging en landgebruik. Dit betekent dat voor de gemiddelde EU-inwoner er 9 m³ water, 200 m² land en 391 kg grondstoffen nodig waren.
Om deze cijfers in te perken en een duurzamere kledingindustrie te bereiken, is het belangrijk om toe te werken naar een circulaire economie. Dit houdt in dat bestaande materialen opnieuw worden hergebruik, zoals bijvoorbeeld bij recycling. Op dit moment wordt minder dan de helft van de kleding ingezameld voor hergebruik of recycling. Omdat de recycling technologie nog opkomende is, wordt maar heel weinig kleding daadwerkelijk gerecycled, namelijk slechts 1%. De grote meerderheid van de kleding (87%) komt uiteindelijk
terecht op de stortplaats of in de verbrandingsoven.
Hoe kan je bijdragen aan een circulaire economie?
Er zijn meerdere manieren om de impact op het milieu te verminderen. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met het inkopen van kleding van gerecycled materiaal. Bij Business Fashion bieden wij verschillende merken aan die gebruik maken van duurzame materialen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat het textiel is gemaakt van gerecycled polyester van petflessen of biologisch katoen. Hierdoor is het mogelijk om te kiezen voor een volledig duurzaam assortiment. Mocht je interesse hebben in duurzame kleding, dan gaan we samen om de tafel om te kijken naar de mogelijkheden. We kunnen kiezen voor een custom made kledinglijn, of voor reeds geproduceerde lijnen van onze partners. Doordat we (in de meeste gevallen) kiezen voor Europese producties wordt de CO2 uitstoot bij het transport drastisch verminderd.
Door vervolgens jouw kleding (van gerecycled materiaal) goed te verzorgen gaat deze langer mee. Als je kleding langer mee gaat, hoeft er minder te gekocht te worden, wat betekent dat er minder productie plaats hoeft te vinden. Door bijvoorbeeld jouw kleding binnenstebuiten en niet te warm te wassen, zullen de materialen langer mee gaan en eventueel de bedrukte logo’s beter blijven zitten.
Verder is het natuurlijk van belang om je oude kleding te recyclen of te repareren. Bij Business Fashion bieden wij in samenwerking met Gaia de mogelijkheid om jouw oude bedrijfskleding in te leveren. Wij zorgen er vervolgens voor dat dit gerecycled wordt! De grondstoffen die hieruit voortkomen worden weer op nieuw gebruikt voor kleding, isolatiemateriaal of bijvoorbeeld akoestische panelen. Zo is het cirkeltje rond!
Kortom, een duurzamere kledingindustrie begint bij jezelf! Wil jij je steentje bijdragen en beginnen met een mooi kledingpakket van gerecyclede of duurzame materialen? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bekijken.